LAKNAT

LAKNAT Amar menjadi mangsa liwat abangnya sendiri Ikhwan walaupun Ikhwan dibesarkan dengan didikan agama Amar percaya tuhan itu ada cuma memilih untuk bermusuh dengannya sebab bagi Amar tuhan tak pernah

  • Title: LAKNAT
  • Author: Fahmi Mustaffa
  • ISBN: 9789670750972
  • Page: 372
  • Format: Paperback
  • Amar menjadi mangsa liwat abangnya sendiri Ikhwan, walaupun Ikhwan dibesarkan dengan didikan agama Amar percaya tuhan itu ada, cuma memilih untuk bermusuh dengannya, sebab bagi Amar, tuhan tak pernah ada saat dia meronta.Sifat bencikan tuhan bercambah bila dia melanjutkan pelajaran, lebih lebih lagi sejak dia bertemu dengan Professor William Hawking Atheism dibaja suburAmar menjadi mangsa liwat abangnya sendiri Ikhwan, walaupun Ikhwan dibesarkan dengan didikan agama Amar percaya tuhan itu ada, cuma memilih untuk bermusuh dengannya, sebab bagi Amar, tuhan tak pernah ada saat dia meronta.Sifat bencikan tuhan bercambah bila dia melanjutkan pelajaran, lebih lebih lagi sejak dia bertemu dengan Professor William Hawking Atheism dibaja subur dengan sains, semahunya.Ironinya Amar ditempatkan sebilik dengan Hakim, seorang yang berlatar belakangkan agama Amar dan Hakim punya dua persamaan, mereka berfikiran terbuka dan mempersoal isu ketuhanan Walaupun begitu, Amar mempersoal tuhan untuk bermusuh denganNYa, tetapi Hakim bersoal jawab untuk menambah keimanan kepadaNya Saat Amar sudah mula ingin berbaik dengan tuhan, konflik berlaku Semua orang punya pahala, punya dosa, dan punya rahsia

    Arti kata laknat Kamus Besar Bahasa Indonesia KBBI Online Tentang KBBI daring ini Aplikasi Kamus Besar Bahasa Indonesia KBBI ini merupakan KBBI Daring Dalam Jaringan Online tidak resmi yang dibuat untuk memudahkan pencarian, penggunaan dan pembacaan arti kata lema sub lema Berbeda dengan beberapa situs web website sejenis, kami berusaha memberikan berbagai fitur lebih, seperti kecepatan akses, tampilan dengan berbagai warna What does laknat mean in Malay WordHippo Need to translate laknat from Malay Here s what it means. LAKNAT by Fahmi Mustaffa Laknat is a debut novel by Fahmi Mustaffa, published by Fixi Laknat is also the first Malay novel that I finished reading I think There s something about the book that s unputdownable this is coming from someone who has a difficult time reading Malay fiction. Orang yang Terkena Laknat Rumaysho.Com Laknat itu artinya jauh dari kebaikan Ada juga yang menyatakan, laknat adalah jauh dari Allah Jika laknat itu dari manusia dan makhluk, yang dimaksud laknat adalah celaan dan do a Setiap yang terkena laknat Allah, maka ia berarti jauh dari rahmat Allah dan berhak mendapatkan siksa, akhirnya binasa. laknat English translation bab Indonesian English Translation for laknat in the free Indonesian English dictionary and many other English translations bab arrow_drop_down bab Online dictionaries, Laknat Home Facebook Laknat .K likes Out now on tape, split with Psychaotic Sufference M sia Noise Grind Coming Soon Split with Bungus SUNGGUH MONYET LAKNAT GA BALIK BALIK YouTube Jun , Official Marchendise Erpan Web Instagram NEW INSTAGRAM Definisi laknat, Arti Kata laknat Arti kata dari laknat Definisi dari laknat Pengertian dari laknat kutuk orang yg terkutuk melaknat v mendatangkan laknat menurunkan laknat Allah orang orang yg berbuat zalim melaknati v mengatakan laknat kpd meng Laknat Allah e bacaan Laknat Allah Gejala laknatullah orang Islam lain didapati luas diamalkan oleh orang orang Islam yang kurang celik dalam isi kandungan kitab al Qur an Frasa itu diguna dengan sewenang wenang bila sahaja kepercayaan orang lain didapati tidak sama dengan mereka Itu kerana mereka sangka sudah dapat petunjuk yang benar walaupun petunjuk al Qur an enggan disimpan dalam karung pengetahuan mereka. Jai Baba Lokenath IN DANGER REMEMBER ME, I WILL SAVE YOU Jul , In this website you read about Mahayogi Baba Lokenath s inspirational life journey, work and practice Baba Lokenath is a master of masters who blends the Hindu Yogic practices with Sufi mysticism full of love and surrender.

    • [PDF] È Free Download ✓ LAKNAT : by Fahmi Mustaffa ↠
      372 Fahmi Mustaffa
    • thumbnail Title: [PDF] È Free Download ✓ LAKNAT : by Fahmi Mustaffa ↠
      Posted by:Fahmi Mustaffa
      Published :2019-07-24T09:19:48+00:00

    About "Fahmi Mustaffa"

    1. Fahmi Mustaffa

      Fahmi Mustaffa Is a well-known author, some of his books are a fascination for readers like in the LAKNAT book, this is one of the most wanted Fahmi Mustaffa author readers around the world.

    909 thoughts on “LAKNAT”

    1. After a couple of attempts trying to get into a few in-trend indie, underground and unorthodox Malay titles, mainly from the publisher Fixi and the rest of its imprints and lookalikes a long time ago, I consider giving up completely to pick another one up. After reading some of them (namelySumbat,Awek Chuck Taylor,Paranormal) it's hard not to generalise books like this as a read that's only filled with pretentious so-called philosophies smacked into your face, purple prose and haphazard plot org [...]


    2. 2.5 bintangAgak mengecewakan.Seolah-olah terbahagi kepada 2 cerita. Bahagian pertama cukup mengagumkan saya. Persoalan-persoalan yang dikemukakan. Malahan perdebatan yang cukup mengujakan. Saya ternanti-nanti apa kesudahannya kisah Amar. Adakah Hakim berjaya membawa dia ke arah yang sepatutnya? Bagaimana pula dengan Proffesor Hawking dan Alev? Adakah mereka akan nampak kebenaran dari kepalsuan yang mereka agungkan?Tetapi nampaknya, itu semua hanyalah sebagai intro untuk intipati sebenar yang mah [...]


    3. Teruk sangat apabila pemenangnya adalah syaiton nirojim. Dunia ini seolah dihuni manusia yang tiada iman sampai golongan professional dan ahli agama pun tewas apatah lagi golongan yang terjebak dengan kemaksiatan dan kemungkaran. Yang sempat bertaubat Alhamdulillah, yang selalu qiam tapi kecundang buat kali pertama dan terakhir ???


    4. I had such high hopes for Laknat after reading the synopsis and the first few chapters. The book being banned by MPH just made me want to read it more.Sadly, it disappointed me. Maybe because I had higher expectations than I usually do of a local book or maybe it's just me.Laknat tells the story a boy coming of age who did not believe in God after being sexually abused by his religious brother for so long. He then meets Hakim who never doubts in Allah one second. So I went into the book thinking [...]


    5. Pada awalnya Fahmi menggarap dengan kemas plotnya. Tetapi aku ingat ni cerita mengenai teologi, tetapi ada cerita pasal split personality. Mengenai persoalan teologi dan ketuhanan yang diajuakan oleh Amar, Fahmi tak patut meninggalkan terus persoalan tersebut tanpa jawapan. Dalam menulis sesuatu, ada benda yang boleh penulis tak jawab, dan ada benda yang wajib jawab. Dalam hal ini, Fahmi perlu jawab persoalan tersebut. Boleh dikatakan novel ini meleret, ada benda yang tak perlu diceritakan pun. [...]


    6. Mmg sensitif isu yg dibahaskan dlm novel ni.u agama. mmg sesuai utk dibaca oleh pembaca matang. lama kot aku dah x baca novel Fixi yg berisi, berilmu dan padat jalan ceritanya dgn info2 yg mantap dan aku x prnh tau selama ni2. Rumusannya manusia akan sllu mencuba jd hakim kpd manusia lain. lg2 yg kononnya golongan yg kompom msuk syurga. memandang hina org lain yg byk terbuat dosa samaada disengajakan atau krn tertipu atau terhanyut dlm hasutan syaitan. jgn lupe kehidupan ni mcm roda, hari ni aku [...]


    7. Aduh perasaan bercampur-baur semasa membaca novel debut tulisan Fahmi Mustaffa ini. Kalau tak salah ini jugalah novel pertama Fixi dengan label matang. Betul, isu yang diketengahkan dalam buku ini sangat sensitif dan provokatif, mungkin dikecam segelintir pembaca yang kurang terbuka menerima poin terhadap isu yang ditimbulkan. Sebenarnya banyak yang ingin dicoretkan tentang naskhah ini, tetapi memikirkan ada yang belum membaca lagi, maka saya tidak mahu membuat ulasan yang terlalu panjang, bacal [...]


    8. Aku sedikit hampa sebenarnya. Separuh awal buku ni memang sangat-sangat menarik perhatian aku. Dengan perbincangan tentang agama, falsafah. Walaupun agak berat, tapi bagi aku penulis berjaya sampaikan dengan cara yang ringan dan mudah faham. Dan aku salute gila dengan pengetahuan penulis yang menunjukkan dia banyak membaca dan buat kajian. Tapi bila dah masuk separuh buku yang terakhir, aku tengok penulis macam sedikit lost. Tiada lagi perbincangan pasal agama, tapi benda lain yang jadi. Like se [...]


    9. Permulaan bab, kagum dengan perbincangan perbezaan agama serta penyampaian idea melalui falsafah daripada para jargon. Seronok dan terbuai seketika kerana kagumnya dengan keluasan ilmu Fahmi. Tetapi graf keghairahan membaca karyanya turun mendadak berturutan dengan plot sebab banyak yang meleret dan melewah.Terdapat ramai watak yang mempunyai alter-egonya sendiri. Ini harus diberi pujian kerana Fahmi pandai menukang sifat-sifat watak dalam novelnya. Suka dengan persahabatan Amar dan Hakim pada p [...]


    10. Apakah yang membantu saya penasaran untuk trus mnerus habiskan buku ini? Sudah tentu kerna penulisan pami. Mbacanya ibarat membaca sebuah kitab hikayat yang moden. Gaya bahasanya seperti berima dan puitis pula. Selain itu yang menjadikan ianya menarik kerna ada unsur saifai dan beberapa hal teolog.Namun tetap saja saya melihat beberapa hal yang menjadikan saya tidak dapat memberi lima bintang. Mungkin sebab ia tipis, dan ada beberapa babak yang tak perlu dan beberapa watak yang lemah. Ada juga t [...]


    11. LAKNAT.Lepas suku buku aku baca, aku dah start menung. Aku start rasa novel ni akan bawa aku pergi jauh. Bila muncul wanita anita dan molly, aku dah senyum sorang. Dalam hati maki juga penulis ni. Apa dia nak bagi kat aku sebenarnya ni? Kemudian, bila Hakim dan Amir balik kampung, Hakim baru tau Ikhwan abang Amar, Amar baru tau Ikhwan dan Hakim kenal, jadi makin rumit.Dan bila Alev makin gila. Zabedoh jadi celaka. Ikhwan tersepit lalu jadi mangsa, aku rasa klimaks dia dah mula. Dab tahniah untuk [...]


    12. bagi aku buku ni cukup berat isi kandungannya dan tak sesuai dibaca oleh golongan yang takut untuk menggali kebenaran. sejujurnya, aku sudah hilang kepercayaan terhadap orang-orang 'alim ulamak' ni. watak ikhwan contoh paling bagus untuk menunjukkan orang alim tak semestinya baik. dan tak semestinya orang yang kuat agama tidak akan end up jadi jahil. so, stop judging people who is jahil in agama because no one knows who is going to hell or heaven. aku suka watak alev. dia suka belajar pasal agam [...]


    13. "Aku takut kau macam buih, Kim. Kau datang lepas tu kau takde dah dalam life aku."ok. sedikit sedih dgn endingnya.why, Amar?! why?*emo2*byk nk komen sebenarnya, tp aku malas nk taiphuhu.



    14. Kenapa ya, ditimbulkan persoalan kalau tidak diberi jawapannya? Ke nak saya guna khidmat pakcik google?Kalau tak salah, maksud nama Amar ni, yang kuat iman. Pandai sungguh FM pilih nama watak. Ironi sungguh.Pendahuluan dan penutup dah okay. Isi kandungan pula sikit berterabur. FM nak masukkan banyak benda sampai berselirat hingga tahap bosan.Apa yang saya faham dengan cerita berselirat ni? Agama atau kepercayaan tu tak salah. Tuhan tu tak salah. Manusia yang bersalah. Sebab kalah dengan nafsu. T [...]


    15. Novel Fixi yang paling promising berdasarkan sinopsis. Jalan cerita yang refreshing berbanding novel-novel Fixi yang lain. Apabila mengetahui penulis merupakan ahli sains (biologist), saya semakin tertarik untuk membaca karya yang menemukan sains dengan agama ini. Sememangnya Laknat sebuah novel yang ditujukan untuk pembaca yang matang oleh kerana babak-babak yang explicit dan soalan-soalan yang mampu menggoyahkan pegangan pembaca yang mentah, which brings me to my next point.Sebagai seorang bio [...]


    16. Novel pertama keluaran Fixi yang memakai label untuk pembaca matang. Satu langkah bijak untuk dilihat sebagai usaha keselamatan? Tarikan? Atau Promosi? Tidak kisah apapun asal saja ia memberi satu JAMINAN.Laknat fiksyen pertama Fahmi Mustaffa mengangkat tema matang tentang Tuhan, Kemarahan, Seksualiti dan Pembangunan manusia. Digarap dengan bijak, teliti namun santai bersahaja dalam banyak bab. Mengutarakan pertembungan moral, kepercayaan, penjualan nilai hidup dan kekeliruan manusia yang resah [...]




    17. Novel ini saya beli daripada penulisnya sendiri pada bulan September 2015 lalu. Saya menunggu sehingga tahun 2016, barulah saya memula membacanya. 2 Januari lalu, hanya 7 jam saja masa diperuntukan untuk melakukan pembacaan teliti novel tersebut. Sebelum menulis analisa lebih, ingin saya ingatkan kepada pembaca yang belum membaca novel ini, terdapat “spoiler” dalam ulasan ini.Bermula dengan definisi laknat dan ayat suci Al-Quran, novel ini berlatarbelakangkan di dalam negara. Memperkenalkan [...]


    18. Laknat is a debut novel by Fahmi Mustaffa, published by Fixi.Laknat is also the first Malay novel that I finished reading. I think.There’s something about the book that’s unputdownable; this is coming from someone who has a difficult time reading Malay fiction. There’s a certain poetry and lyricism in the author’s prose that I fell in love with the storytelling despite the flaws in the story itself. There’s a certain beauty in the theological and philosophical discourse within this boo [...]


    19. Perihal agama, tuhan, liwat, sains dan psikologi telah mengumpan aku untuk membaca thriller ini. Tapi ini jaringan kisah watak yang saling bersilangan, ada sesetengah perkara kau takkan temu jawapan, lagi-2 berkaitan Tuhan. It s a depressing sad story, jangan baca kalau kau nak cerita yang happy-2. In a way, aku sebenarnya suka dengan buku ni. Suka dgn cara dia menyusun fragmen cerita. Aku suka dgn penceritaannya walaupun rasa mcm berdosa sbb suka buku ni. Suka dengan watak-2nya, mungkin sebab r [...]


    20. Fahmi diibaratkan sedang berdiri di atas tangga sebuah rumah kampung, jika diluar rumahnya ada padang novel yang luas dia boleh berlari sepuasnya (nungkin terkadang sedikit tercungap dan nampak payah), di tangga yang sedang dia berdiri juga dia boleh memilih untuk masuk ke dalam rumah puisi ( dia bebas memilih nuansa dan dekorasi di dalamnya ).Jika pada suatu hari kelak ada seseorang yang dia jumpa ketika berada di simpang rumah kepengarangannya, dia boleh bertanya semahunya, " bolehkah aku tidu [...]


    21. Terima kasih sebab buat aku tertanya-tanya, tetapi akhirnya tak terjawab jugak. *sigh*Everything was good from the beginning, until the presence of Anita. Macam tak perlu, kot? Mungkin penulis nak membawa 'mindfuck' moment dalam story ni. But for me, not all story that's 'mindfuck' is any good. Every debate in this book is very good, suitable for those with open mind. I wish this book has different ending. I like Amar, and really want to know what happened to him. This ending? Doesn't give me th [...]


    22. I'm drown by emotion while reading LAKNAT. Semua perkara yang digemari ada dalam LAKNAT. Tentang atheism, agnostik, DID, sains, plato dan aristotle mengenai falsafahnya. Betapa kejam manusia-manusia angkuh. Betapa ralatnya jiwa menunggu masa dipijak, dan juga betapa ringan dan rapuhnya penyesalan. After completely finished LAKNAT. I felt nothing. Kerana jiwa masih tertinggal dalam tiap helaian LAKNAT.


    23. Aku suka persoalan-persoalan yang diajukan tentang Tuhan. Juga bagaimana penulis menggambarkan bahawa berTuhan tak semestinya beragama, dan beragama tak semestinya berTuhan. Aku juga suka bagaimana penulisannya secara keseluruhan perihal Tuhan, agama, dan manusia-manusia yang putus harapan sehinggakan mereka lari atau tetap di situ menanti Tuhan yang mereka tak pasti wujud atau tidak. Tapi masih ada yang aku kurang suka, keseluruhan plot cerita yang membuatkan aku rasa gantung, dibiarkan begitu [...]


    24. thats was interesting book to read because amar situation like me on spot. i want to take a experience from this book. i trust god (ALLAH) so i know it will help me anytime, patience ? i also have a partner who always ask me to patiencetience.d patiencely im know ALLAH always with me.is story not truthly like what happen to me in this book Amar diliwat oleh abang kandungnya, but me diliwat oleh sepupu sendiri yg kononya pandai dalam ilmu2 falsafah.


    25. I applaud the writer for his bold and daring approach in presenting a story that reflects and unfolds the current state of our society. I enjoyed the first half of the book and found myself wanting to rush through till the end of the book. "Life is not a destination, but a journey", and in telling the story of one's journey, the writer has exposed the closets of each character. I am dark myself too. Boo!


    26. i've read amsterdam then baru baca laknat and lebih menyukai naskah ini berbanding amsterdam. kurang satu bintang sebab tak suka dengan ending dia.


    27. ***SPOILER ALERT***Aku nak luahkan sepenuh hati dan perasaan yang berkelana selepas tamat membaca novel ni. Oleh sebab itu, aku tak pasti bila spoiler akan terbit dalam ulasan ni. Jadi, sebagai langkah berjaga-jaga, aku akan letak tanda spoiler awal-awal lagi. Bagi mereka yang belum baca novel LAKNAT ni, jangan baca ulasan (atau lebih kepada luahan perasaan) aku.Pertama sekali, aku sangat kagum dengan penulis. Usaha yang diletakkan demi menyiapkan novel ni dapat dirasakan melalui pelbagai ilmu d [...]


    Leave a Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *